Co zamiast cukru? I jak to działa?

Wśród najlepszych zamienników cukru największą popularność zdobywa erytrytol. Jest to związek zaliczany do alkoholi wielowodorotlenowych (polioli). Naturalnie występuje w niewielkich ilościach w niektórych owocach. Jego słodkość wynosi ok. 60-80% słodkości sacharozy. Jego wartość energetyczna wynosi zaledwie 0,2 kcal/g. Po spożyciu nie przyczynia się do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Z tego względu jest bardzo dobrym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Dodatkowo nie powoduje on próchnicy.
Ksylitol także należy do polioli. Jego wartość energetyczna wynosi 2,4 kcal/g, czyli dostarcza 40% mniej kalorii niż sacharoza, stanowi zatem dosyć niskokaloryczny substytut. Ma również wielokrotnie niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru [IG=8], jego słodycz ocenia się na około 75% słodkości cukru stołowego.
Słodzidła
• nie powoduje zwiększenia poziomu glukozy i insuliny, gdyż jego indeks glikemiczny jest zerowy,
• to zdrowa i bezpieczna alternatywa dla cukrzyków (diabetyków),
• zmniejsza ryzyko próchnicy, gdyż wykazuje zdolności zatrzymywania procesu fermentacji bakterii nazębnych,
• działa antyoksydacyjne – poprzez łączenie się z wolnymi rodnikami, zabezpiecza organizm przez szkodliwymi skutkami ich działania,
• organizm ludzki nie metabolizuje go, więc każda ilość spożytego słodzika zostaje wydalona z moczem, czyli nie powoduje odkładania się „boczków”.
Światowa Organizacja Zdrowia wydała oświadczenie, że erytrytol jest dodatkiem do żywności, który nie zagraża zdrowiu.
• słodycz pozyskiwana z kory brzozy.
• zawiera aż o 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier (240 kcal).
• posiada także niski indeks glikemiczny (IG=8).
• w słodkości jest porównywalny do tradycyjnego cukru w stopniu 1:1.
• działa regenerująco na trzustkę,
• obniża ciśnienia tętniczego krwi,
• wspomaga procesy trawienne, reguluje apetyt,
• działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo,
• działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco,
• działa przeciwpróchniczo,
• wykazuje właściwości hipoglikemiczne (stewiol hamuje wchłanianie glukozy w jelitach).
Stewię stosuje się w celach leczniczych między innymi:
• w walce z cukrzycą,
• w nadciśnieniu tętniczym,
• w walce z nadwagą i otyłością.
Czy wiesz, że jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada jednej szklance cukru! Pomimo tego, zjadając ją, nie narażamy się na próchnicę zębów. Okazuje się bowiem, że stewiol zawarty w stewii działa ochronnie na zęby.
• prebiotyk dobry na wszystko,
• błonnik pozyskiwany z bulw cykorii,
• daje uczucie sytości i hamuje łaknienie,
• kontroluje poziom cholesterolu,
• stymuluje mikroflorę bakteryjną w jelitach,
• poprawia odporność,
• spowalnia wchłanianie cukru i obniża IG jedzonych pokarmów,
• reguluje pracę układu pokarmowego,
• ułatwia przyswajanie składników mineralnych,
• wspiera zdrowe odżywianie,
• podnosi walory smakowe, ma właściwości żelujące, zagęszczające, stabilizujący, tworzy kremową konsystencję.
Mąki
O wyższości mąki migdałowej nad zbożową.*
Mąka migdałowa to produkt, który znalazł szerokie zastosowanie w dietach ketogenicznej, LCHF, bezglutenowej i wege, polecana jest do spożycia również tym osobom, które zmagają się z nadciśnieniem oraz wysokim stężeniem złego cholesterolu we krwi. Mąka migdałowa to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, których w diecie większości osób po prostu brakuje, a jakże korzystnych dla zdrowia serca i prawidłowej przemiany materii, reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także zwalcza różnego rodzaju stany zapalne. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, może być stosowana przez osoby zmagające się z celiakią i alergią na gluten.
• bogate źródło cennych jedno – i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
• nie zawiera glutenu
• dostarcza znacznych ilości żelaza, wapnia i magnezu, czyli pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
• zawiera dużo antyoksydantów, które redukują stany zapalne w organizmie,
• ogranicza ryzyka rozwoju nowotworu piersi,
• redukuje nadciśnienie tętnicze,
• chroni przed rozwojem Alzheimera,
• wspomaga odchudzanie,
• zmniejsza ryzyka rozwoju cukrzycy oraz poprawia glikemię,
• opóźnia procesy starzenia,
• zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi,
• wysoka zawartość witaminy E chroni tętnice przed procesami miażdżycowymi.
Mąka kokosowa*
Mąka kokosowa czyli z orzechów kokosowych jest nietypowa, bo chroni przed cukrzycą, otyłością i chorobami serca, a do tego nie zawiera glutenu. Mąka kokosowa zdecydowanie różni się od mąk zbożowych. Jej właściwości powinny zainteresować diabetyków, wegan i wegetarian, osoby z wysokim ciśnieniem, osoby odchudzające się, chorowite i wszystkich, którzy stosują dietę niskowęglowodanową.
Zawiera wiele cennych substancji odżywczych, jednak najbardziej imponująca jest w niej zawartość błonnika. W 100 g znajduje się go aż 39 g. Pod tym względem bije na głowę wszystkie inne mąki zbożowe, co więcej jednak jest bogatsza w błonnik nawet od otrębów czy siemienia lnianego. Błonnik wpływa bowiem korzystnie na metabolizm cukrów i reguluje wydzielanie glukozy do krwi, zapobiegając jej wahaniom i nieustannemu apetytowi na słodycze. Wspiera w ten sposób również proces odchudzania. Błonnik przeciwdziała ponadto odkładaniu się cholesterolu w organizmie i korzystnie wpływa na pracę jelit.
• zawiera duże ilości błonnika pokarmowego,
• daje uczucie sytości i hamuje łaknienie,
• zawarty w niej błonnik utrzymuje prawidłowy metabolizm,
• to produkt bezglutenowy,
• korzystnie wpływa na metabolizm cukrów i reguluje poziom glukozy we krwi,
• ma niski indeks glikemiczny,
• to źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin (w tym witamin z grupy B, witaminy E i A),
• to skarbnica cennych składników mineralnych (żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń),
• przyspiesza metabolizm, a mała ilość węglowodanów sprawia, że jest zalecana zwłaszcza dla osób dbających o szczupłą sylwetkę,
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, więc może mieć istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia.
Słodko, zdrowo i bez cukru?! Tak!
TYLKO U NAS!
602 631 927
iwogaj@op.pl
ul. Kardynała S. Wyszyńskiego 57/7,
78-400 Szczecinek